R A D I T E C H

радиационные технологии

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Главная Радіаційно-зшиті гідрогелі Корисні властивості та переваги РЗГГ

Корисні властивості та переваги РЗГГ

Печать

Радіаційно-зшиті гідрогелі (РЗГГ) містять до 90% відсотків води, завдяки цьому мають високу теплоємність, а отже — моментально охолоджують та, як наслідок, знеболюють рану одразу після накладання. Режим охолодження підтримується протягом довгого часу за рахунок випаровування води з поверхні пов’язки з відповідним зниженням температури рани.

РЗГГ здатний поглинати та вивільняти рідини, що дозволяє використовувати його для інфузії (введення) ліків в рану та абсобції її фізиологічних виділень. Наситити РЗГГ ліками потрібного виду можна перед накладанням на рану шляхом вимочування повязки протягом 2-3 годин у розчині відповідного антисептика, знеболюючого чи анальгетика. В результаті пов’язка протягом кількох годин буде поступово вивільняти ліки в рану. При цьому можливе також явище зустрічної дифузії, у наслідок якого одночасно з вивільненям ліків в рану відбувається вбирання пов’язкою фізіологічних секрецій рани та гною.

Слід наголосити, що функція інфузії фармакологічних засобів у рану є не головною перевагою РЗГГ перед традиційними видами перев’язувальних матеріалів. Головною перевагою є значне пришвидшення загоєння за рахунок створення і підтримання вологого середовища на поверхні рани. За умови якісної первинної обробки рани (промивання, дезінфекції) накладання РЗГГ-пов’язки забезпечує оптимальні умови для загоєння і без додаткових ліків. Справа в тому, що людський організм приблизно на 80% складається з води і всі життєві процеси обміну речовин відбуваються в ньому лише у водному середовищі. Серед багатьох функцій нашої шкіри  утримання цього середовища від витікання і висихання, захист його від проникнення зовнішніх мікроорганізмів. Призначення будь яких медичних пов’язок і перев’язувальних матеріалів полягає у відновленні цих функцій у місцях пошкодження шкіри.
Приницпова відмінність РЗГГ-пов’язок від більшості традиційних перев’язувальних матеріалів полягає в тому, що поверхня рани відразу потрапляє у вологе середовище під шаром стерильного РЗГГ. Це дозволяє уникнути утворення корки із крові, лімфи та сухих матеріалів текстильних пов’язок і не травмувати рану віддеранням цієї корки при кожній зміні пов’язки. Мокре до мокрого не липне, тому РЗГГ не утворює на рані корку, знімається абсолютно безболісно, не травмуючи нововідтворені тканини. Крім пришвидшення загоєння це значно зменшує рубці, що залишаються від рани.

Радіаційно-зшиті гідрогелеві матеріали можуть вироблятися як вже насиченими медично активними засобами, так і “нейтральними” з можливістю бути насиченими будь-якими медикаментами, що необхідні у кожному конкретному випадку. Насичення радіаційно-зшитого гідрогелю фармакологічними засобами технологічно можливо проводити ще на стадії виготовлення. Тобто можливим є виготовлення медично активного перевязувального матеріалу на основі РЗГГ. Однак це призводить до зниження універсальності такого продукту, бо в тому або іншому випадку в амбулаторних умовах можуть знадобитися різні медично активні засоби.

РЗГГ достатньо прозорі, щоб проводити контроль стану рани не знімаючи повязки, тобто без ризику порушення стерильності рани, що особливо важливо у польових умовах.

 

Прозорість РЗГГ


Також вкрай важливим фактором є можливість зміни властивостей РЗГГ у широких межах в залежності від конкретного захворювання та способу застосування. Наприклад, у гідрогелевих пов’язках, призначених для польового використання є можливим у багато разів збільшити їх еластичність (задля запобігання випадкового порушення структури, що може призвести до потрапляння мікробів на поверхню рани) та наситити пов’язку розчином знеболюючого засобу. У той час як в амбулаторних умовах використання еластичність не є важливим параметром. Окрім того, в амбулаторних умовах лікар повинен мати змогу сам обирати діючу речовину, тож у такому випадку пов’язка повинна мати здатність поглинати та “віддавати” рані лікувальні розчини, що не так важливо у польових умовах. Відтак, РЗГГ є цілком універсальним засобом і може слугувати як “нейтральною” матрицею для наповнення обраними для конкретного випадку діючими речовинами, так і цілком самостійним елементом, що полегшує та прискорює процес загоєння ран. Спектр властивостей гідрогелевих матеріалів можна змінювати у доволі широких межах.

Як вже було сказано, РЗГГ еластичні, що забезпечує щільне прилягання повязки до рани на будь-якій ділянці тіла. Повязка легко приймає форму поверхні, може розтягатися та повертати свою форму.

Однією з найістотніших переваг радіаційно-зшитого гідрогелевого матеріалу над звичним текстильним є його непроникність для мікробів. РЗГГ мають комірчасту структуру з характерним розміром значно меншим за розміри бактерій. Тому бактерії та мікроби буквально не здатні проникнути із зовнішніх шарів повязки, на які вони потрапили з навколишнього середовища, до внутрішніх, котрі контактують з раною. Відтак, при щільному контакті такої повязки з раною, гідрогелевий матеріал буквально герметизує рану, унеможливлюючи проникнення мікробів, однак забезпечує дифузію повітря та медичних засобів до поверхні шкіри.

Важливо зазначити, що РЗГГ є стійкими до температурних впливів у проміжку від 0 до 100 °C. За температур менших за 0 градусів Цельсію пов’язка з РЗГГ крижаніє у наслідок того, що вона майже повністю складається з води, яка стає льодом за від’ємних температур. Однак якщо після такого “заморожування” пов’язку помістити в умови кімнатної температури — вона відтане, поверне усі свої фізичні властивості та буде готовою до накладання на рану.